O-twee Nieuwsbrief | De zomereditie

Vakantie – tijd om bij te tanken

De zomervakantie is weer aangebroken, voor velen een moment om even bij te tanken na een drukke periode met werk. Tijd voor elkaar, je gezin maar ook voor jezelf. Even geen agenda en dingen die iedere dag weer moeten. Heerlijk! Liggend in je hangmat of op je handdoek komen er vaak gedachten los. Overdenkingen van het nu en de toekomst. Een ding is zeker, na een vakantie beloven we onszelf plechtig: “Vanaf nu ga ik het anders doen! Ik laat mijn dag niet meer bepalen door mijn email, en telefoon. Ik bepaal zelf wat ik doe die dag, en ik ga een tandje minder haasten en rennen!”. Jaja, wel geteld lukt ons dat de eerste week na de vakantie, maar daarna gaan we gewoon weer mee met de ratrace.

Toch zou het goed zijn om eens wat langer stil te staan bij deze overdenkingen. Met hard werken is niks mis, maar als er stress, druk en ‘de waan van de dag’ bijkomt (met het gevoel steeds achter de feiten aan te lopen) is ingrijpen noodzakelijk. Zeker als het langer aanhoudt.

In plaats van harder te werken, zijn er wellicht mogelijkheden om slimmer te werken. Maak ik voldoende gebruik van de hedendaagse automatiseringsoplossingen? Heb ik wel de juiste mensen op de juiste plek in het bedrijf? En ook belangrijk, hoe is de continuïteit in het bedrijf en privé gewaarborgd als er iets met mij gebeurd. Allemaal vragen die er toe doen en wat het werkplezier kan verhogen als de juiste antwoorden worden gegeven.

De kunst van het optimaal genieten

Er is veel geschreven hoe je het beste optimaal kunt genieten. Vaak kan dit wat zweverig over komen, maar het idee erachter is belangrijk. Als je optimaal geniet, kom je sneller tot rust en ben je uiteindelijk beter in staat om zaken in het juiste perspectief te zien. Binnen je onderneming zijn er iedere dag weer dingen die opgelost moeten worden. Als je uitgerust bent kan je hier over het algemeen beter mee omgaan.

Het zijn vaak open deuren, de kunst van het optimaal genieten. Maar daardoor niet minder waar. Zoals een paar uur offline gaan, even geen telefoon. Pak een vast moment per dag of per week kom even je mail bij te werken maar kijk niet iedere 5 minuten. Bijwerken van je mail heeft als voordeel dat als je terug komt er geen berg op je ligt te wachten. Dan kan je vakantieplezier in de laatste week bederven. Ook openstaan voor veranderingen en ontwikkelingen kan rust geven. Zaken vanuit een andere hoek benaderen. Geef, neem en stel je grenzen. Ook een mooie open deur, maar wel waar.

Alles staat of valt wel met het hebben van de juiste structuur en het juiste overzicht. Als je bureau niet is opgeruimd, heb je in je hoofd vaak ook de nodige drukte. Zorg dus voor de juiste structuur en denk na hoe dingen slimmer geregeld kunnen worden. Dat is de basis van rust en overzicht voor een veel langere tijd dan alleen die eerste week na je vakantie. Denk aan het proces, en investeer daar in.

Een fijne zomer

Ik wens iedereen een fijne zomer, geniet van gezin en de rust. Voor degenen die door mogen werken: zodra het kan, schakel even een versnelling terug. In de zomer is het doorgaans op veel plekken rustiger. Kijk wat het met je doet, en wellicht is het een modus om ook na de zomer te blijven volhouden.

Namens het team van O-twee,
Hans Liefrink