Maatregelen overheid in verband met Coronavirus
21-06-2021Nieuwsupdate – Editie 20
Hierbij weer een update rondom de genomen en geldende ondersteuningsmaatregelen door de overheid in verband met de coronapandemie. Er is veel informatie te vinden op diverse websites over de reeds genomen (financiële) maatregelen door de overheid. Wij hebben de voornaamste en naar onze mening meest duidelijke informatiesites op een rij gezet. Daarop kun je zelf ook de ontwikkelingen bijhouden en teruglezen wat er wordt bedoeld. Deze sites worden dagelijks bijgehouden. Het zijn de volgende sites:
- www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19
- www.rivm.nl/coronavirus/covid-19
- https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/coronavirus/coronavirus
- www.kvk.nl/corona
In onze update maken wij gebruik van deze sites en beperken wij ons tot de maatregelen voor het bedrijfsleven. Inmiddels zijn er talloze maatregelen, dus voor een compleet overzicht met toelichting verwijzen wij naar betreffende sites. In onze update brengen we een aantal belangrijke maatregelen en updates onder de aandacht. Nogmaals benadrukken wij: laat je vooral goed adviseren bij de aanvraag van een regeling.
Bijzonder Uitstel van betaling belastingdienst
Ben je ondernemer en heeft je bedrijf betalingsproblemen vanwege de coronacrisis? Dan kun je tot en met 30 juni 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor verschillende belastingen. Heb je al bijzonder uitstel van betaling? Dan kun je een aanvraag indienen voor verlenging. Ook dit kan tot en met 30 juni 2021.
Als je aan de voorwaarden voldoet mag je de opgelopen betalingsachterstand terugbetalen in 60 maanden vanaf 1 oktober 2022.
TIP! Grijp dus niet naast deze betalingsregeling en vraag uiterlijk op 30 juni 2021 om (verlenging van) bijzonder uitstel van betaling.
Er zijn twee soorten bijzonder betalingsuitstel goedgekeurd. Dit betreft gewoon bijzonder uitstel voor een periode van drie maanden en aansluitend daarop verlengd bijzonder uitstel voor een periode langer dan drie maanden. Voor deze laatste categorie gelden wel aanvullende voorwaarden.
Zowel gewoon bijzonder betalingsuitstel als verlengd bijzonder betalingsuitstel kunnen worden aangevraagd tot 1 juli 2021.
Heb je bijzonder uitstel van betaling aangevraagd en verkregen voor een periode van 3 maanden en loopt dit af vóór 1 juli 2021, vraag dan nog vóór 1 juli verlenging van het bijzonder uitstel aan als je verwacht dat nieuwe achterstanden op betalingsverplichtingen ontstaan.
Is reeds verlenging van bijzonder uitstel van betaling aangevraagd en verkregen voor bestaande betalingsverplichtingen die vóór 1 juli 2021 ontstaan, is verlenging niet noodzakelijk.
Dit betekent derhalve dat als je bijzonder uitstel van betaling hebt verkregen voor 3 maanden en deze termijn loopt af op 24 juni aanstaande, je formeel vanaf dat moment weer aan je betalingsverplichtingen moet voldoen. Het is dus verstandig om dan verlenging van het bijzonder uitstel aan te vragen.
Vanaf 1 juli 2021 krijgen belastingplichtigen die van de bijzonder uitstel van betalingsregeling gebruik maken of maakten een brief van de Belastingdienst over de hoogte van de belastingschuld die onder de betalingsregeling valt. Deze belastingschuld kan worden afgelost van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027.
TIP! Let op, de betalingsregeling van 60 maanden vanaf 1 oktober 2022 geldt alleen voor die belastingen waarvoor (verlenging van) bijzonder uitstel van betaling is aangevraagd.
Het bijzonder uitstel van betaling loopt tot 1 juli 2021, wat gebeurt er na deze datum?
Na de laatste dag van het bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis moet je weer voldoen aan alle nieuwe betalingsverplichtingen. Dat betekent dat je alle belastingen waarvoor je na die datum aangifte doet, ook weer op tijd moet betalen.
Concreet betekent dit dat je de aangifte loonheffingen over juni 2021 en de aangifte omzetbelasting over juni of het 2e kwartaal 2021, naast tijdig dient aan te geven ook tijdig dient te betalen. Dit is belangrijk, want doe je dit niet zal tevens de betalingsregeling voor je ‘corona’-belastingschuld komen te vervallen.
Kabinet zet steunmaatregelen voor banen en economie door in het 3e kwartaal van 2021 waaronder NOW en TVL
NOW regelingen
Het UWV heeft een duidelijk schema opgesteld met alle voorwaarden en verplichtingen bij het aanvragen, verkrijgen en afrekenen van de NOW subsidie. Wij informeerden hier al eerder over. Wat wij vooral nogmaals in herinnering willen roepen zijn de verplichtingen.
Momenteel kan NOW 3.3. (5e aanvraagperiode) worden aangevraagd. De aanvraagperiode loopt tot en met 30 juni 2021. De rekenmethodiek is hetzelfde als voor NOW 3.2. (4e aanvraagperiode). Peildatum loonsom is juni 2020, omzetdalingsperiode moet aansluiten op de aanvraag van de vorige periode. Is het de eerste aanvraag dan vangt de omzetdalingsperiode van drie maanden aan op 1 april, 1 mei of 1 juni 2021.
Vanaf de derde aanvraagperiode (NOW 3) heeft de werkgever de volgende verplichtingen:
- Inspanningsverplichting om personeel te informeren over NOW-aanvraag.
- Inspanningsverplichting om werknemer te stimuleren met ontwikkeladvies of scholing.
- Inspanningsverplichting begeleiden naar ander werk bij voornemen beëindigen arbeidsovereenkomst of niet voortzetten van arbeidsovereenkomst.
- Bij een ontslagaanvraag om bedrijfseconomische redenen bent u verplicht om in die subsidieperiode contact op te nemen met UWV voor ondersteuning bij begeleiding naar ander werk. Bij uitblijven van de melding, 5% korting op tegemoetkoming.
Inmiddels heeft het kabinet besloten de NOW 3 door te laten lopen tot 30 september 2021. De 3e en 4e aanvraagperiode zijn reeds gesloten, de 5e aanvraagperiode sluit zoals hierboven gemeld op 30 juni 2021.
Voor de 6e aanvraagperiode kun je nog geen aanvraag doen, naar verwachting zal het (digitale) loket hiervoor op 5 juli aanstaande open gaan en op 30 september 2021 sluiten. De tegemoetkoming zal zijn voor de maanden juli, augustus en september 2021 en zal, indien ook voor de 5 aanvraagperiode tegemoetkoming is gevraagd, daarop moeten aansluiten. Voor de berekening van de tegemoetkoming voor deze periode zal worden uitgegaan van de loonsom van februari 2021.
Voor de volledigheid hierbij nogmaals het schema, hierin staat kort samengevat wat iedere regeling inhoudt.
Tot slot nog even het volgende. Een definitieve afrekening voor de NOW 1 kan tot en met 31 oktober 2021 worden aangevraagd, de definitieve afrekening van NOW 2 tot en met 5 januari 2022.
Om de administratieve lasten en verplichtingen voor de ondernemers/ondernemingen enigszins te verlichten zijn vanaf NOW 3 aanvragen de grenzen van de hoogte van de ontvangen subsidie en welke type verklaring je nodig hebt van je accountant verruimd. Laat je hier goed over informeren/adviseren.
Uit de definitieve afrekening kan blijken dat je (een deel van) de ontvangen NOW moet terugbetalen. Mocht je dat niet in 1 keer kunnen terugbetalen, is een betalingsregeling mogelijk. Je mag dan het bedrag in maandelijkse termijnen terugbetalen.
TIP! Let op, je kunt pas een betalingsregeling afspreken nadat je van het UWV een beslissing hebt ontvangen op de aanvraag van de definitieve afrekening. Daarnaast is het wellicht wenselijk dat, als er bijvoorbeeld sprake is van bijzondere omstandigheden in de hoogte van de loonsom in de referentiemaand (dat is voor NOW-1 de maand januari 2020 en NOW-2 de maand maart 2020), er bezwaar wordt gemaakt tegen de definitieve afrekening. Laat je hierover informeren.
TVL regelingen
De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt bedrijven met minimaal 30% omzetverlies bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. De tegemoetkoming is minimaal 1.500 euro en maximaal 1.200.000 euro. Voor land- en tuinbouwbedrijven geldt binnen de TVL een aanvullende tegemoetkoming.
De (verlengde) TVL-regeling is opgedeeld in 4 periodes van 3 maanden. De TVL 1 en TVL Q4 2020 regelingen zijn inmiddels gesloten en kun je niet meer aanvragen. Bedrijven die aan de voorwaarden van de TVL voldoen, moeten voor iedere periode een nieuwe aanvraag doen bij RVO.nl.
Van 1 april tot en met 30 juni 2021 geldt de TVL Q2 2021. Aanvragen kan naar verwachting in de tweede helft van juni 2021, op dit moment is nog niet exact bekend wanneer het (digitale) loket opengaat. TVL Q3 2021loopt van 1 juli tot en met 30 september 2021. Het is nog niet bekend wanneer TVL Q3 2021 opengaat.
Via de adviestool TVL op de site van RVO.nl kan worden nagegaan voor welke SBI-codes TVL kan worden aangevraagd.
Voor de aanvraag heb je eHerkenning niveau 3 of hoger, of DigiD nodig. Deze hogere beveiliging is nodig om fraude door derden te voorkomen. Als je DigiD gebruikt, moet je degene zijn die bij KVK staat geregistreerd als eigenaar of bestuurder van het bedrijf. Je kunt de subsidie voor jouw onderneming zelf indienen, of door een gemachtigde, bijvoorbeeld je accountant, laten aanvragen.
Samenloop NOW/TVL
De TVL telt vanaf NOW 3 (de subsidieperioden vanaf oktober 2020) niet meer mee als omzet voor de NOW. Bij de aanvragen van de definitieve subsidie vanaf NOW 3 zullen mogelijk veel werkgevers door deze wijziging meer subsidie ontvangen.
Maatregelen rondom loonheffingen
De eerder genomen maatregelen voor de loonheffingen zijn verlengd. Nog even kort de opsomming welke dit ook al weer zijn:
- De vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever is ook in 2021 tijdelijk verhoogd van 1,7% naar 3%.
- Onder voorwaarden mag de aanmerkelijkbelanghouder het gebruikelijk loon ook in 2021 verlagen bij omzetdaling.
- De maatregel over de onbelaste vaste reiskostenvergoedingen is verlengd tot 1 oktober 2021.
- Voor reiskosten bestaat de mogelijkheid een vaste onbelaste vergoeding af te spreken, bijvoorbeeld voor het woon-werktraject. Voor veel werknemers leiden de maatregelen rondom de coronacrisis wat betreft de kosten van vervoer tot een verandering van hun reispatroon. Die verandering kan meebrengen dat een werkgever de vaste reiskostenvergoeding moet aanpassen of geheel of gedeeltelijk tot het loon moet rekenen. Dit is in deze bijzondere omstandigheden ongewenst. Daarom wordt per beleidsbesluit geregeld dat de werkgever die een vaste reiskostenvergoeding aanbiedt hier nu in deze thuiswerktijden geen gevolgen aan hoeft te verbinden. Dit betekent dat de werkgever voor deze periode mag blijven uitgaan van het reispatroon waar de vergoeding al op gebaseerd was.
- De versoepeling administratieve verplichtingen loonheffingen verlengd tot 1 oktober 2021.
- Werkgevers hebben voor de loonheffingen bepaalde wettelijke administratieve verplichtingen. De huidige bijzondere omstandigheden kunnen meebrengen dat werkgevers deze verplichtingen niet, niet tijdig of niet geheel kunnen nakomen. Zo geldt bijvoorbeeld de plicht van de werkgever om de identiteit van de werknemer vast te stellen aan de hand van het originele identiteitsbewijs. Als een werkgever een werknemer niet tijdig kan identificeren, kan dit leiden tot een toepassing van het zogenoemde anoniementarief. Dit is een vast tarief van 52%.
- Een dergelijk gevolg van het niet kunnen nakomen van een administratieve verplichting is in deze omstandigheden ongewenst. Daarom neemt de Belastingdienst in deze situaties een soepel standpunt in als een werkgever of werknemer de tekortkoming in de administratieve verplichting voor zover mogelijk herstelt zodra dit kan. Voor het voorbeeld van de identificatieplicht betekent dit dat de toepassing van het anoniementarief achterwege kan blijven als de werkgever de identiteit van de werknemer alsnog vaststelt zodra hij daar in redelijkheid toe in staat is.
Regelingen voor ondernemers met een eenmanszaak, vof of maatschap
Versoepeling urencriterium
Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Voor bepaalde aftrekposten (zoals de zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek en de oudedagsreserve) moet je dan voldoen aan het urencriterium. Dat houdt in dat je ten minste 1.225 uren per kalenderjaar besteedt aan werkzaamheden voor je onderneming. Door de coronacrisis kun je in 2021 misschien niet voldoen aan dit criterium. En dan zou je niet meer gebruik mogen maken van de aftrekposten.
Om dit risico te beperken, mag je er voor je aangifte inkomstenbelasting 2021 voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 van uitgaan dat je in die periode ten minste 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Ook als je dat niet werkelijk hebt gedaan.
Contact
Zijn er vragen of onduidelijkheden? Wil je weten wat er wel en niet van toepassing is op jouw persoonlijke situatie of onderneming? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij O-twee en we helpen graag.