VanDale beschrijft waarderen als ‘iets op prijs stellen’ of ‘beseffen welke waarde iemand voor je heeft’. Op kantoor grappen wij regelmatig dat wij het ‘waarderen’ wel aan de Corporate Finance afdeling overlaten onder het mom van ‘Schoenmaker, hou je bij je leest’. Voor vandaag wil ik daar toch eens een uitzondering voor maken, omdat het morgen nationale complimentendag is. Tijd om jouw vrienden, familie of die fijne collega eens in het zonnetje te zetten!

Waarderen kan op zoveel manieren

De vele stakingen in verschillende branches van de afgelopen tijd laten mij ook nadenken waar dit door ontstaat. De nieuwskoppen geven dan vaak aan dat ze doorgaan met staken, omdat niet voldaan kan worden aan de looneisen. Ergens duikt bij mij dan toch de gedachten op of het niet om veel meer gaat dan enkel geld. Ja, geld is belangrijk, zeker met de forse inflatie van de afgelopen tijd, maar het gaat denk ik in grote mate om het krijgen van waardering voor het geleverde werk.

Ik denk dat we tegenwoordig soms wel eens vergeten dat waardering op zoveel manieren geuit kan worden. Dit kan gaan om een bijzondere beloning of cadeau, maar een gemeend compliment kan net zoveel of misschien wel meer waarde hebben. Voor mij ziet de meerwaarde toe op het feit dat het veel persoonlijker is en het motiveert de ontvanger om door te gaan met het goede werk.

Relatief vaak betrap ik mijzelf er ook op dat wanneer we overgaan op een nieuwe opdracht, we vergeten om achterom te kijken. Niet alleen om te kijken wat er beter kon, maar juist ook om na te gaan wat er goed ging op team niveau en individueel niveau. Hierdoor lijkt het soms als of de focus ligt op wat er minder goed gaat, in de vorm van reviewnotes, en vergeten we het stukje waardering.

Klaar voor een uitdaging?

Daarom wil ik jullie voor morgen de uitdaging geven om eens een dagje ‘actief’ bezig te zijn met geven van complimenten. Geef jouw collega eens dat compliment wat je al tijden in jouw hoofd hebt, maar nog niet eerder tegen hem of haar gezegd hebt. Zet de goede kwaliteiten en eigenschappen van de ander eens in het zonnetje. Echter, wil ik daarbij ook zeggen dat wanneer je dit enkel morgen gaat doen, het eigenlijk al geen zin heeft. Waardering heeft enkel zin wanneer het oprecht is en niet maar een keer per jaar geuit wordt. Juist nu het tekort zo groot is, wordt het belangrijker dan ooit om te laten zien dat je medewerkers waardeert.

Dus klaar om deze challenge in 2023 te gaan behalen? Ready, set, go!