Wat als later nu is?

Bij het maken van een afspeellijst op mijn telefoon viel mijn oog op “ Wat als later nu is” van Rob de Nijs. Ik was weliswaar op zoek naar een ander genre muziek, maar de titel zette mij aan het denken. Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik ben elke keer weer verbaasd over hoe snel de tijd voorbij vliegt. Wanneer is het moment dat je beseft dat later nu is geworden?

O-twee Vermogensplanner

Als vermogensplanner spreek ik veel actieve ondernemers. Ik luister naar mooie verhalen over hun passie, wat hen drijft en welke plannen zij op zakelijk gebied voor de toekomst hebben. Vaak is er al wel bedacht welke wensen en doelen er zijn op het moment dat de onderneming wordt verkocht. Maar op mijn vraag wat er is geregeld in geval van ziekte of overlijden blijft het meestal even stil. Soms is er lang geleden een testament gemaakt, maar wat er in staat is niet bekend. Een testament wordt vaak keurig netjes opgeborgen, zonder af en toe te toetsen of het nog wel bij jouw huidige situatie past. Het is ook niet het leukste onderwerp om over na te denken, dat begrijp ik heel goed. Maar ooit wordt later nu. En uitstel van het nemen van beslissingen tot later kan hele vervelende gevolgen hebben in een toch al zo lastige tijd. Wat moet er met de onderneming gebeuren? Wie gaat het vastgoed beheren? Wat is de inkomstenbelastingclaim in de onderneming en hoeveel erfbelasting is er verschuldigd? Is er wel voldoende vermogen om de belasting te betalen?

Met een vermogensplan breng ik jouw wensen in kaart, waarbij ik op basis van de totale vermogenspositie in privé en in de onderneming de financiële gevolgen van een overlijden inzichtelijk maak. De mogelijke inkomstenbelastingclaim voor ondernemers en de erfbelasting vallen wellicht hoger uit dan je had verwacht. Inzicht maakt dat je de juiste keuzes kunt maken die je vervolgens vastlegt in jouw testament. Verwacht je dat jouw erfgenamen hulp nodig hebben bij de afwikkeling van jouw nalatenschap? Die taak nemen wij vanzelfsprekend op ons.

Wil je meer weten over onze dienstverlening? Ik vertel je er graag meer over.  Zo weet je zeker dat jouw zaken goed geregeld zijn als blijkt dat later nu is geworden.

Annelies Ruiterkamp-Bekman CFP®
Vermogensplanner O-twee Family Services