Wake up: ondernemen doe je samen

“Mijn partner zegt dat alles goed geregeld is. Waarom is het dan zo belangrijk om te weten hoe onze financiën eruit zien?” Dit antwoord krijg ik regelmatig als ik aan de partner van een ondernemer vraag hoe haar toekomst eruit ziet als hun relatie zou eindigen door scheiding of overlijden. In de omgeving waarin ik werk zijn de mannen vaak ondernemer waarbij hun partner zich niet of nauwelijks  bemoeit met geldzaken. Ze gaan ervan uit dat het allemaal wel goed komt, ze vinden het niet leuk of hebben er geen verstand van.

Afspraken met elkaar

Op het moment dat je je relatie juridisch vastlegt maak je afspraken met elkaar. Afspraken maak je niet voor niets, maar ze raken vaak in een vergetel hoekje. Er zijn leukere dingen te bedenken dan jaarlijks de balans opmaken van de financiële huishouding. Toch is het goed om op gezette tijden het gesprek aan te gaan en afspraken te maken als bijvoorbeeld een van beiden een financieel stapje terug doet om meer zorgtaken op zich te nemen. Zorg ervoor dat je weet wat de gevolgen zijn van keuzes die jullie samen maken.

Als partner van een ondernemer moet je er rekening mee houden dat er geen vangnet is bij werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Een pensioenvoorziening moet zelf worden opgebouwd en is daardoor niet vanzelfsprekend. Het is vaak onbekend of de onderneming voldoende oplevert om later prettig te kunnen leven of dat er voldoende buffer is om lastige periodes te kunnen overbruggen. Is het inkomen dan wel voldoende om van te leven?

Bij ondernemers is vaak sprake van het stellen van zekerheden of speciale afspraken rondom pensioen Je bent wellicht gevraagd een handtekening te zetten als toestemming voor bepaalde rechtshandelingen die met de onderneming of toekomstvoorzieningen te maken hebben. Ben je  voldoende geïnformeerd over de gevolgen hiervan voor jou en je gezin?

Als het leven anders loopt

Het leven loopt soms anders dan verwacht. Het is heel vervelend als je erachter komt dat zaken anders zijn dan je denkt. Bijvoorbeeld dat na het overlijden van jouw partner blijkt dat het testament niet aansluit bij jullie situatie en er veel belasting moet worden betaald terwijl er weinig spaargeld beschikbaar is. Een extra financiële klap en zorg in een toch al verdrietige situatie. Het kan ook zijn dat je vastzit in een relatie omdat je financieel afhankelijk bent.

Internationale vrouwendag

Vandaag is het internationale vrouwendag. Een goed moment om de eerste stap te zetten naar meer inzicht in jouw geldzaken. Elke keuze die je binnen een relatie maakt heeft financiële, fiscale of juridische gevolgen. Neem zelf het initiatief om inzicht te krijgen hoe jullie relatie juridisch is vastgelegd en of er iets is geregeld op het gebied van inkomen, pensioen of de onderneming van jouw partner. We helpen je graag, zodat jullie samen goed onderbouwde keuzes kunnen maken.