Verbinding, persoonlijke aandacht en ontwikkeling: hoe gaat O-twee hiermee om?

Als ondernemer en vanuit mijn HR-rol ben ik blij dat de corona maatregelen grotendeels verdwijnen en dat we met elkaar weer langzaam teruggaan naar het nieuw normaal. Ik merk de afgelopen week veel enthousiasme en positivisme op de verschillende kantoren en dat is leuk om te zien. Het sociale praatje is terug, de tafelvoetbalcompetities zijn weer gestart, er wordt weer gezamenlijk geluncht en de vrijdagmiddagborrels worden ingepland. Wat hebben we dit gemist met elkaar!

verbinding

Maar hoe ziet het nieuwe normaal er dan uit? Welke kansen en uitdagingen liggen er voor ons? Zijn onze collega’s en klanten tevreden en hoe zorgen we ervoor dat dit zo blijft? Hebben we plezier in ons werk en doen we echt wat we leuk vinden en waar we goed in zijn? Dit zijn interessante vraagstukken waar ik graag over nadenk.

Vanuit onze strategie staat het jaar 2022 in het teken van verbinding en persoonlijke aandacht. Verbinding en aandacht tussen collega’s onderling, maar ook de verbinding en aandacht met onze klanten, leveranciers en ons netwerk. Daarnaast merk ik vanuit onze collega’s een toenemende behoefte om na te denken over persoonlijke ontwikkeling. In deze blog wil ik jullie meenemen hoe wij binnen O-twee omgaan met deze vraagstukken in relatie tot HR en onze eigen mensen.

Verbinding tussen collega’s

Binnen O-twee vinden wij de verbinding tussen collega’s erg belangrijk. Wij denken niet in vestigingen of disciplines maar benaderen alles vanuit één O-twee. Naast een zeer actieve personeelsvereniging, organiseren wij minimaal eens per kwartaal een InfO-twee meeting op een externe locatie met alle collega’s van O-twee. Tijdens deze meetings worden diverse onderwerpen behandeld en is er ruimte om weer eens bij te praten met collega’s onder het genot van een hapje en een drankje.

Daarnaast zijn op onze kantoren voldoende mogelijkheden om de verbinding met elkaar op te zoeken. Zo heeft kantoor Culemborg bijvoorbeeld zijn eigen werkcafé, wordt in Ede veelal gezamenlijk geluncht en heeft kantoor Dordrecht zijn eigen dartscompetitie en vrijdagmiddagborrel.

Tot slot vinden wij het belangrijk om stil te staan bij successen of mijlpalen. Zo bestaat O-twee in 2022 alweer 20 jaar. Wat we gaan doen verklappen we nog niet, maar dat dit gevierd zal worden is een ding wat zeker is!

Verbinding tussen collega’s en klanten

Vanuit onze strategie zeggen wij vaak: “wij zoeken klanten die passen bij onze mensen en strategie en niet andersom”. Het persoonlijke contact met klanten en de diversiteit aan bedrijven is wat ons beroep zo leuk maakt. Als er een match is tussen onze mensen en onze klanten, kan dit de samenwerking en het werkplezier bevorderen. Maar hoe weten wij nu hoe onze mensen het contact en de samenwerking met onze klanten ervaren? Hiervoor hebben wij binnen O-twee een eigen tool ontwikkeld genaamd “Measure Your Day”. Deze tool is ontwikkeld in Power-BI en geeft onze mensen de mogelijkheid om wekelijks feedback te geven over de opgedane ervaringen bij de klanten. Op dit moment is deze tool als pilot uitgerold binnen onze controlepraktijk. Het idee is om periodiek de resultaten te analyseren en hier ook gericht iets mee te doen richting onze klanten.

Persoonlijke aandacht en ontwikkeling

Binnen O-twee vinden wij het belangrijk dat onze mensen doen wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en waar ze gelukkig van worden. Plezier, geluk en voldoende uitdaging in je werk heeft vaak een positieve uitwerking op je collega’s, klanten en thuissituatie. Vanuit de persoonlijke aandacht en het ontwikkelingsproces binnen O-twee stellen wij elkaar regelmatig de volgende vragen: vind ik mijn huidige werk leuk? Welk deel van mijn werk ben ik goed in? Word ik gelukkig van mijn werk? Waar wil ik naartoe groeien en welke ambitie heb ik? Op welke onderdelen kan ik mijzelf verder ontwikkelen? En hoe ga ik dat doen? Hoe kan O-twee mij hierbij helpen?

Binnen O-twee is sprake van een open cultuur waar dit soort vragen altijd besproken kunnen worden. Ook staan wij altijd open voor nieuwe ideeën of alternatieve ontwikkelingsmogelijkheden, waarbij het initiatief ligt bij onze eigen mensen zelf.

Tot slot proberen wij oog te hebben voor een goede work-life-balance. Alleen als je in balans bent, kun je het maximale uit jezelf halen. Dit is niet alleen fijn voor O-twee, maar zeker ook voor thuis. Zo kennen wij binnen O-twee geen tijd-voor-tijd regeling, werkt niet iedereen 40 uur en wordt er flexibel omgegaan met werktijden en reisafstand.