Van Junior Assistent naar Externe Accountant

Het voelt nog als de dag van gisteren, maar inmiddels is het bijna veertien jaar geleden (in 2009) dat ik mijn opleiding startte bij Nyenrode Business Universiteit tot Register Accountant. De tijd is sindsdien voorbij gevlogen en inmiddels ben ik werkzaam als Senior Manager en Externe Accountant. Graag neem ik je kort mee in de reis van Junior Assistent naar Externe Accountant.

Peter

Het begin

Wat ik mij nog goed herinner vanuit de eerste dagen van mijn opleiding is het belang van een ‘rechte rug’ als Register Accountant en de casus van Jérôme Kerviel als effectenhandelaar. Door zijn kennis van de leemtes in het controlesysteem van Société Générale (zijn toenmalige werkgever) kon één persoon gigantische posities op de beurs innemen, met miljarden verlies tot gevolg. Achteraf gezien was dit mijn eerste kennismaking met een (ontoereikende) controlesysteem en het grote belang van een robuuste interne beheersing.

Tegelijk met het starten van mijn studie ben ik in 2009 gestart bij een Big Four kantoor. In een periode van drie jaar heb ik daar als jonge assistent ontzettend veel geleerd over het vak van Register Accountant. Met veel plezier ben ik destijds werkzaam geweest voor hoofzakelijke kleine en middelgrote bedrijven. Deze bedrijven hadden het soms financieel gezien lastig, onder andere als gevolg van de toenmalige kredietcrisis.

Op persoonlijk vlak merkte ik gedurende deze periode dat ik mij meer een nummer begon te voelen dan Peter. Dit heeft mij destijds doen besluiten om in het najaar van 2012 over te stappen naar een middelgroot accountantskantoor.

De volgende stap

De bijna tien volgende jaren zijn voorbij gevlogen. Gedurende deze periode heb ik mijn opleiding tot Register Accountant afgerond, waarna ik begin 2019 ben ingeschreven in het register. Als onderdeel van een mooi team heb ik mijn bijdrage mogen leveren aan verschillende controleopdrachten, waarbij ik steeds verder werd uitgedaagd om een volgende stap te nemen. Ik kijk met veel plezier terug op deze tijd, waarin ik ook op persoonlijk vlak ondersteund ben om stappen te maken. Zo heb ik in toenemende mate geleerd dat naast de vaktechnische aspecten ook de sociale en emotionele aspecten een minstens even grote rol spelen.

De toekomst

Nu een aantal maanden geleden ben ik gestart als Senior Manager en Externe Accountant op de audit afdeling van O-twee. Vrijwel direct heb ik gemerkt hoe ontzettend prettig het is om in een menselijke omgeving te werken, waar persoonlijke aandacht voor elkaar en onze klanten voorop staat. Met elkaar werken we aan mooie zaken zoals een vernieuwing van onze controle-aanpak en het verder toepassen van data-analyse bij de verschillende opdrachten.

Persoonlijk gezien mag ik binnenkort mijn handtekening zetten onder een aantal controleverklaringen als Externe Accountant. Ik ben trots op het team waarmee we de werkzaamheden hebben verricht, waarin iedereen even belangrijk is vanuit zijn of haar rol. Met veel plezier kijk ik uit naar de toekomst om verder deel uit te mogen maken van het audit team van O-twee. Een toekomst waarin we als doel hebben om te groeien naar een organisatie van maximaal negentig medewerkers. Op deze manier zorgen we ervoor dat we elkaar en onze klanten goed kennen en persoonlijke aandacht blijven geven. Ik twijfel er niet aan dat dit een prachtige tijd zal worden!

Ben jij enthousiast geworden over O-twee na het verhaal van Peter en zou jij graag een keertje sfeer willen proeven? Neem dan contact op met onze recruiter Jeanine de Jong en dan kan zij dit voor jou regelen.