Second opinion in de accountancy
‘Een second opinion in de accountancy?’ Ik hoor het je denken, een second opinion is in de accountancy verkeerd. De definitie van een second opinion luidt: ‘De mening (= opinion) van een tweede deskundige die men kan vergelijken met de mening van de eerste deskundige’. Deze definitie wordt voornamelijk in de zorgsector gebruikt maar in de accountancy kunnen we deze manier van werken ook toepassen.
Omdenken
‘Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Je maakt van een probleem een feit en van een feit een mogelijkheid’ – Berthold Gunster
De toepassing van het omdenken in een casus:
Naar aanleiding van een vraag aan je boekhouder of accountant volgt een reactie die je niet verwacht of gehoopt had. De bevestiging waar je juist naar zocht wordt niet gegeven, integendeel de reactie geeft een onderbuikgevoel dat begint te knagen: is dit wel terecht? Kan de vraagstelling niet via een andere zienswijze worden benaderd? Daar begint het omdenken:
- De kans is (ik spreek niet meer van een ‘probleem’): je onderbuikgevoel over een reactie of juist je eigen kennis over een vraagstuk.
- Het feit is: de administratie, die reactie (of juist het uitblijven daarvan), een fiscaal vraagstuk.
- De mogelijkheid is: een second opinion bij een tweede deskundige om het onderbuikgevoel een plek te kunnen geven. De tweede deskundige kan jou vertellen of de aangifte conform de wet- en regelgeving is verwerkt of je wel een terecht antwoord hebt ontvangen op die ene fiscale vraag.
Onderbuikgevoel
Herken je dat onderbuikgevoel? Pas het omdenken toe en vraag eens een second opinion aan. Stap uit je comfort-zone en grijp de kans eens aan om dat onderbuikgevoel weg te laten nemen. Wij helpen je graag.