Ondernemen tijdens de coronapandemie in 2020 en 2021 was voor elke retail-ondernemer lastig. Fysieke winkels moesten noodgedwongen hun deuren sluiten vanwege de maatregelen van de overheid waardoor e-commerce nog belangrijker is geworden.

Bij O-twee hebben wij diverse retail-ondernemers als klant waaronder optiek-ondernemingen. Om deze reden houden wij als O-twee Corporate Finance de optiekbranche in de gaten.

Ontwikkeling optiekmarkt

Ondanks meerdere lockdowns in 2020 en 2021 is de optiekmarkt per december 2021 gegroeid. In het eerste coronajaar was in juni 2020 een daling in de optiekmarkt van 15% ten opzichte van december 2019. Uiteindelijk  is de schade in de optiekmarkt beperkt gebleven met een daling van 0,8% in december 2020 in vergelijking met december 2019. De inhaalslag is gemaakt in de periode juni 2020 en december 2020.

Optitrade geeft aan dat in november 2021 de omzet van glas is gestegen met ruim 15% ten opzichte van november 2020. De groei in volume bedroeg 4,7% in november 2021 ten opzichte van november 2020. Sinds januari 2021 is de omzet op glas 19% gestegen.

Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat gemiddeld 63% van de ondernemers in de optiekbranche een omzetstijging hebben behaald van minimaal 0,5% in het vierde kwartaal 2021 ten opzichte van het vierde kwartaal 2020. Een kwart van deze optiek ondernemingen heeft een omzetstijging behaald van minimaal 20%.

Voor 2022 zijn goede vooruitzichten voorspeld zoals de jaren voor corona. Dit impliceert dat de optiekbranche voorlopig groeit vanwege prijs, maar ook in volume.

Overnames

Naast het feit dat de optiekmarkt groeit, kijken wij als Corporate Finance adviseurs ook naar de ontwikkelingen op het gebied van overnames.

Sinds juli 2018 is een consolidatieslag bezig in de optiekbranche. Dit betekent dat  grotere optiek-ondernemingen de kleinere ondernemingen in de optiekbranche aankopen. De aandeelhouders van de grote optiek-ondernemingen zijn vaak Private Equity partijen. Private Equity zijn investeerders die beleggen in, meestal MKB, bedrijven met privaat vermogen.

Door de aankoop van meerdere optiek boutiques kan er een synergievoordeel gehaald worden door bijvoorbeeld het verlagen van de operationele kosten. Op dit moment zijn er meerdere strategische partijen die optiek-ondernemingen willen overnemen om meer marktaandeel te veroveren.

Bent u een ondernemer in de optiekbranche en overweegt u om uw onderneming (gedeeltelijk) te verkopen? Wij komen graag met u in contact voor een kennismakingsgesprek. Tijdens het gesprek lichten wij toe wat O-twee Corporate Finance voor u kan betekenen tijdens het verkooptraject.