Let op bij grensoverschrijdend ondernemen!

De meningen over de voor- en nadelen over de Europese Unie zijn nog altijd verdeeld. Natuurlijk levert deel uitmaken van de EU-voordelen op voor burgers. Denk er alleen maar aan dat we ons niet (altijd) meer druk hoeven te maken over het inwisselen van geld als we op vakantie gaan. Een ander voordeel van de EU is dat er een gezamenlijke interne markt is binnen de EU-landen, waaronder het onbeperkt verkopen van goederen.

Belastingadvies Europa

Je zou zeggen dat een interne markt ervoor zorgt dat het ook voor ondernemers voordelen oplevert. Maar niet alles is zoals het lijkt. Ook al kan de onderneming onbeperkt goederen verkopen, is het nadeel dat de ondernemer er een fiscale verantwoordelijkheid bij heeft gekregen. Dit blijkt wel uit onderstaande praktijkcasus.

— De genoemde namen zijn fictief.

Bedrijf Erkonl is gevestigd in Nederland en verkoopt airco’s. Erkonl krijgt opdracht van Guke, een bedrijf in China om de airco’s te leveren en te installeren. Deze airco’s moeten worden geleverd en geïnstalleerd bij een bedrijf in Spanje (Span21). Een mooie opdracht, zeker omdat Erkonl als doel heeft om de activiteiten over de grens uit te breiden.

Waar moet Erkonl rekening mee houden met betrekking tot de omzetbelasting bij het opstellen van de factuur aan Guke?

De levering en de installatie van de airco’s zijn belast in Spanje (dus met Spaanse btw). Dit betekent dat er in Spanje aangifte moet worden gedaan voor deze Spaanse btw. Daartoe moet Erkonl informeren of Guke een Spaans btw-nummer heeft.

Indien Guke een Spaans btw-nummer heeft dan is zakendoen voor Erkonl betrekkelijk eenvoudig.  Erkonl stuurt een factuur aan Guke met daar op vermeld ‘btw verlegd’ en vermeldt tevens het Spaanse btw-nummer van Guke. Guke dient aangifte voor de btw te doen in Spanje en de Spaanse btw af te dragen. Dit maakt het al een stuk makkelijker voor Erkonl.

Minder eenvoudig wordt het als Guke geen Spaans btw nummer heeft. Dan moet Erkonl zelf de Spaanse btw afdragen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Erkonl moet zich in Spanje als btw-ondernemer laten registreren. Nadat een Spaans btw nummer is toegekend moet Erkonl in Spanje aangifte doen voor de btw en deze afdragen. Dit Spaanse btw-nummer moet op de factuur worden vermeld die Erkonl stuurt aan Guke.

Het registreren en aangifte doen in het buitenland is geen eenvoudige zaak. Nederlandse ondernemers krijgen niet alleen te maken met buitenlandse wet- en regelgeving, ook de taal kan een barrière zijn. Bovendien is de manier waarop Nederlanders zakendoen anders dan bijvoorbeeld in China.

Wanneer je als ondernemer te maken krijgt met buitenlandse leveringen en/of diensten (zowel binnen als buiten de EU) raadpleeg dan bij twijfel altijd een belastingadviseur. O-twee Belastingadviseurs kan je hierin begeleiden.