Is lenen bij de BV wel zo’n goed idee?
Twee paar grote ogen kijken mij vol verbazing aan. Ik ben in gesprek met een echtpaar in het kader van financiële planning en ik kaart hun leningen bij de BV aan. Ik vraag ook naar de leningsovereenkomst en de rente die ze hebben vastgelegd. “Hoezo, een lening? En waarom moet ik daar iets over vastleggen? De BV is van mij en dus is dat geld toch ook van mij?”
Daar hebben ze zeker een punt, maar er zitten wat adders onder het gras als je leent bij jouw eigen BV.
Als ondernemer heb je het voordeel dat je kunt lenen bij jouw eigen BV. Kom je niet uit met het salaris dat je ontvangt, dan is het best makkelijk om de bankpas van de BV te gebruiken om een vakantie te boeken of andere leuke uitgaven te doen. De BV loopt immers goed en er is genoeg geld. Maar als je iets koopt dat een ander voor je betaalt, dan ontstaat er een schuld. Zo ook als de BV jouw uitgaven bekostigt. Daar vindt de fiscus ook iets van.
Stel dat een willekeurig persoon jou aanspreekt en vraagt of hij geld van je mag lenen. Wat zou je dan doen? Ik kan mij voorstellen dat je afspraken wilt maken over de rente en aflossing en dat je een zekerheid wilt inbouwen voor het geval er niet kan worden afgelost. Dat doe je door een overeenkomst op te stellen. En als er niet veel zekerheid is, dan lijkt het logisch om een hogere rente te vragen als compensatie voor het risico dat je loopt. Als je vermoedt dat deze persoon al tot zijn nek toe in de schulden zit, dan kan het maar zo zijn dat je er niet zo happig op bent om een lening te verstrekken. Zo moet je het ook zien als je een lening aangaat bij je eigen BV. Stel dat jouw schuld bij de BV jaar in jaar uit verder oploopt door privé uitgaven omdat je niet in staat bent om deze jaarlijks af te lossen, dan kan de fiscus dat zien als bovenmatig. Is er geen leningsovereenkomst, of is de rente te laag ten opzichte van de zekerheid die is gesteld, dan kan de fiscus dit zien als onzakelijk. Met als gevolg dat de lening wordt behandeld als salaris of een dividenduitkering waar je belasting over verschuldigd bent. Over een lening van een paar ton doet dat best zeer in de portemonnee. Met het risico dat er op dat moment onvoldoende middelen zijn om de belasting te betalen. De schuld was immers niet voor niets opgelopen.
Met het lenen van je BV is niets mis. Maar laat je niet bijten door die adder. Neem de bedragen in de jaarrekening en je belastingaangifte niet zomaar ter kennisgeving aan en laat je (ook als partner) goed informeren over de voorwaarden, beperkingen en gevolgen bij overlijden. Een schuld blijft immers een schuld totdat je deze aflost.
Wil je inzicht in jouw financiële situatie? Neem gerust contact met ons op. Mijn collega Karin Heijkoop en ik helpen je graag.