Het proces van Financieringsbegeleiding
Geld lenen. U doet het liever niet, maar soms is het toch nodig. Bijvoorbeeld voor een overname van een onderneming, de groei van uw huidige onderneming of vanwege een liquiditeitstekort in een bepaalde periode van het jaar. Met de huidige lage rentes is een financiering op dit moment relatief goedkoop. Aan wat voor soort financieringen kunt u denken:
- Overnamefinanciering;
- Werkkapitaalfinanciering;
- Groeifinanciering;
- Vastgoedfinanciering;
- Rekening-courant krediet.
Hieronder bespreken wij diverse financieringen met de kenmerken en de bijzonderheden.
Overnamefinanciering
De naam zegt het al. Deze financiering heeft als doel de overname van een onderneming mogelijk te maken. Bij de aanvraag van deze financiering moet u rekening houden met de hoeveelheid goodwill wat u betaalt voor de onderneming. Betaalt u veel goodwill dan kan dit weleens problemen opleveren voor de financierbaarheid van de onderneming. Door de goodwill kan de bank mogelijk niet voldoende zekerheden vestigen. De looptijd van een overnamefinanciering bedraagt circa vijf tot tien jaar.
Werkkapitaalfinanciering
Een werkkapitaalfinanciering kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer de projecten of voorraden voorgefinancierd moeten worden. De opbrengsten ontvangt u later dan dat u de inkoopkosten betaald. Wanneer de betaaltermijn debiteuren en de betaaltermijn van de crediteuren uiteenlopen ontstaat er mogelijk een grotere behoefte aan werkkapitaalfinanciering. Met de werkkapitaalfinanciering komt u periodieke liquiditeitstekorten voorkomen.
Als de bank u niet kan voorzien van deze financiering dan kunt u denken aan alternatieve financiers als factoringmaatschappijen.
Groeifinanciering
Maakt u een snelle groei door met uw onderneming, dan heeft u wellicht behoefte aan een groeifinanciering. Er zijn verschillende partijen die u daarbij kunnen helpen. U kunt denken aan Banken, Private Equity partijen en Alternatieve financiers (zoals Credion en Qredits). Zij verstrekken een financiering zodat u uw voorraad kunt verhogen of kunt investeren in vaste activa (bijvoorbeeld machines).
Vastgoedfinanciering
Wilt u een nieuwe bedrijfspand aanschaffen dan kunt u bij de bank een vastgoedfinanciering proberen op te halen. Houdt rekening met een eigen inbreng. De eigen inbreng is afhankelijk van het doel van het vastgoed. Gaat u het vastgoed gebruiken voor uw eigen onderneming of gaat u deze aanschaffen om vervolgens te verhuren aan derden. Bij vastgoed voor uw eigen onderneming krijgt u over het algemeen een groter gedeelte van de aanschafwaarde gefinancierd.
Rekening-courant krediet
Heeft u een tegenvaller gehad en zijn uw liquide middelen flink geslonken, dan kunt u een rekening-courant krediet aanvragen bij uw bank. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om tot een bepaald bedrag in het rood te staan. Heeft u al een rekening-courant krediet bij uw bank, maar is dit niet voldoende, dan kunt u het bij uw bank proberen om het limiet op de rekening-courant te verhogen. Wanneer dit niet lukt dan is het mogelijk om een alternatieve financier te zoeken welke open staat voor een stapelfinanciering. Dit houdt in dat zijn bovenop huidige financiering een aanvullende financiering verstrekken.
De rol van O-twee Corporate Finance
Hulp nodig bij het aanvragen van een van bovenstaande financiering, dan staan wij voor u klaar. Wij begeleiden u graag bij het financieringsproces en kunnen voor u een financieringsmemorandum schrijven. Dit bespaart u tijd bij de financieringsaanvraag waardoor u zich kunt focussen op de bedrijfsvoering.
Wat u van ons als adviseur kunt verwachten gedurende de financieringsbegeleiding:
- Berekenen van uw financieringsbehoefte;
- Berekenen van uw maximaal verantwoorde leencapaciteit;
- Benaderen van potentiële financiers;
- Opstellen van een financieringsmemorandum;
- Aanvragen van een financiering;
- Beoordelen van de financieringsovereenkomst;
- Algemene begeleiding van het proces.