Het proces van Financial Due Diligence

Heeft u uw zinnen gezet op de overname van een bedrijf? U wilt natuurlijk geen kat in de zak kopen, maar voldoende zekerheid hebben dat het bedrijf dat u aankoopt (ook wel Target genoemd) ook daadwerkelijk zijn plannen kan waarmaken of bijdraagt aan uw strategische plannen. De verkoper laat zich graag van zijn beste kant zien en benadrukt de positieve aspecten. Deze informatie, en het beeld dat daarbij ontstaat, vormt de basis voor een eerste bieding. In een volgende stap in het overnameproces krijgt u als koper de kans dat beeld te valideren en eventuele risico’s ten aanzien van de transactie te ontdekken.

Financial Due Diligence

Het proces van financieel Due Diligence

Bij de start van een due diligence onderzoek stellen wij een informatieverzoeklijst met daarop de documenten welke wij willen ontvangen ten aanzien van het due diligence onderzoek. Verkoper zal deze informatie eerst moeten verzamelen wat meestal wat tijd in beslag neemt. Wanneer Verkoper de informatie heeft verzameld wordt dit gedeeld via een Dataroom. Op deze manier kunnen de documenten veilig gedeeld worden.

Wij zullen vervolgens de gedeelde informatie beoordelen en gaan verwerken in een databook. In het databook worden analyses gemaakt ten aanzien van alles cijfermatige informatie. De uitkomsten van de analyse worden samen met andere opvallende risico’s uit de documenten gerapporteerd in het Due Diligence rapport.

Doel van een due diligence onderzoek

Een due diligence onderzoek heeft de volgende doelen:

Vervolgstappen na een due diligence rapport

Door middel van een due diligence rapport krijgt u inzicht in de kansen en risico’s van de Target. Met de uitkomst van een due diligence onderzoek kunt u het volgende:

De rol van O-twee Corporate Finance

O-twee Corporate Finance biedt u een heldere onafhankelijke mening als adviseur om uw optimaal te begeleiden tijdens dit due diligence proces. Hiervoor bepalen wij samen met u de Scope of Due Diligence waarin wordt vastgelegd welke aspecten we gaan onderzoeken. Op basis daarvan maken wij onze analyses en stellen wij een rapport op.

Wat u van ons kan verwachten gedurende het due diligence onderzoek

Bij O-twee delen wij graag onze kennis en expertise. Heeft dit artikel jouw interesse? Neem dan contact op met een van onze experts of laat een bericht achter en wij nemen contact met jou op.