Het proces van Financial Due Diligence
Heeft u uw zinnen gezet op de overname van een bedrijf? U wilt natuurlijk geen kat in de zak kopen, maar voldoende zekerheid hebben dat het bedrijf dat u aankoopt (ook wel Target genoemd) ook daadwerkelijk zijn plannen kan waarmaken of bijdraagt aan uw strategische plannen. De verkoper laat zich graag van zijn beste kant zien en benadrukt de positieve aspecten. Deze informatie, en het beeld dat daarbij ontstaat, vormt de basis voor een eerste bieding. In een volgende stap in het overnameproces krijgt u als koper de kans dat beeld te valideren en eventuele risico’s ten aanzien van de transactie te ontdekken.
Het proces van financieel Due Diligence
Bij de start van een due diligence onderzoek stellen wij een informatieverzoeklijst met daarop de documenten welke wij willen ontvangen ten aanzien van het due diligence onderzoek. Verkoper zal deze informatie eerst moeten verzamelen wat meestal wat tijd in beslag neemt. Wanneer Verkoper de informatie heeft verzameld wordt dit gedeeld via een Dataroom. Op deze manier kunnen de documenten veilig gedeeld worden.
Wij zullen vervolgens de gedeelde informatie beoordelen en gaan verwerken in een databook. In het databook worden analyses gemaakt ten aanzien van alles cijfermatige informatie. De uitkomsten van de analyse worden samen met andere opvallende risico’s uit de documenten gerapporteerd in het Due Diligence rapport.
Doel van een due diligence onderzoek
Een due diligence onderzoek heeft de volgende doelen:
- Verbeteren van de onderhandelingspositie en verlagen van het risico door advies over passende garanties, zekerheden en vrijwaringen in de koopovereenkomst;
- Verkrijgen van informatie over de over te nemen onderneming en het management team;
- Validatie van de assumpties van management van de Target (kwaliteit van de resultaten, kasstromen, vermogenspositie en prognoses);
- Identificeren van KPI’s en waarde drijvende factoren van de Target;
- Inzicht verschaffen over overige items zoals standalone-kosten, synergieën etc.
Vervolgstappen na een due diligence rapport
Door middel van een due diligence rapport krijgt u inzicht in de kansen en risico’s van de Target. Met de uitkomst van een due diligence onderzoek kunt u het volgende:
- (Her)onderhandelen van de koopprijs en overige voorwaarden in de koopovereenkomst;
- Aanpassen van de input in uw waarderingsmodel o.b.v. de analyse op EBITDA, kasstromen en de vermogenspositie in het due diligence rapport.
- Het berekenen van het rendement op uw geïnvesteerd vermogen voor deze investering;
- Inzicht verkrijgen in attentiepunten voor de implementatiefase.
De rol van O-twee Corporate Finance
O-twee Corporate Finance biedt u een heldere onafhankelijke mening als adviseur om uw optimaal te begeleiden tijdens dit due diligence proces. Hiervoor bepalen wij samen met u de Scope of Due Diligence waarin wordt vastgelegd welke aspecten we gaan onderzoeken. Op basis daarvan maken wij onze analyses en stellen wij een rapport op.
Wat u van ons kan verwachten gedurende het due diligence onderzoek
- Een professioneel kritische instelling;
- Een onafhankelijke beoordeling van de informatie en documenten
- Een databook met uitgevoerde analyses;
- Een rapport met onze bevindingen.