Muziek is voor mij een grote inspiratiebron. Teksten dwarrelen door mijn hoofd en zetten mij aan het denken. Liesbeth List zingt: “Heb het leven lief. Als de stormwind gromt en als de lente komt. En verberg je niet”. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Mijn oude vader heeft niet meer zoveel zin in het leven. Hij begrijpt zichzelf en de omgeving om hem heen steeds minder. Hoe heet dat apparaat waar je koffie mee zet ook alweer? Heb ik eigenlijk al gegeten? Met een grote glimlach laat hij mij de kleurplaat zien die hij op de dagbesteding heeft gemaakt. Ik ben trots op hem en op zijn mooie kleurplaat. Maar wat voelt het dubbel.

O-twee Vermogensplanner

De lente komt en ik voel de stormwind opkomen. We moeten erover na gaan denken of het nog verstandig is dat mijn vader zelfstandig thuis woont. En verberg je niet. Rationeel weten we het antwoord al, maar emotioneel zijn we nog niet zover. Ook al staat mijn vader al geruime tijd op een wachtlijst voor begeleid wonen, het blijkt dat de doorlooptijd nog langer is dan verwacht. We gaan ons oriënteren op de mogelijkheden om voor hem een veilige woonomgeving te creëren.

In mijn omgeving hoor ik regelmatig de opmerking dat je ervoor moeten zorgen dat er geen vermogen meer is bij verhuizing naar een verzorgingshuis. Tegen wil en dank wordt er geschonken aan de kinderen en kleinkinderen. Er wordt een afspraak gemaakt bij de notaris om ervoor te zorgen dat de erfenis opeisbaar is als de langstlevende naar een zorginstelling verhuist waar de eigen bijdrage afhankelijk is van inkomen en vermogen. Want stel je voor dat het vermogen “opgegeten” moet worden. Financieel en fiscaal gedreven beslissingen zonder onderbouwing kunnen ook in je nadeel werken. Als je al je vermogen hebt geschonken en het pensioen is niet hoog genoeg, dan is verhuizing naar een particulier verzorgingshuis niet mogelijk. Terwijl een zorginstelling met een hoge eigen bijdrage misschien juist wel de manier is om het in de herfst van je leven ook goed te hebben.

Begin op tijd

Neem geen beslissingen gebaseerd op aannames en van horen zeggen. Iedere financiële situatie is anders en wat voor de een werkt, past misschien helemaal niet bij jou. Met een vermogensplan geef ik je graag inzicht in de mogelijkheden om het zelf goed te hebben in combinatie met een zorgvuldige vermogensoverdracht. Zodat je goed onderbouwd beslissingen kunt nemen en je wensen in een (levens)testament kunt vastleggen. Begin op tijd. Het leven gaat snel, zeker als je het lief hebt.

Annelies Ruiterkamp-Bekman CFP®
Vermogensplanner O-twee Family Services