Gelukkig gescheiden
Onlangs vertelde een kennis mij dat zij “gelukkig gescheiden” is. Daar waar de relatie tijdens het huwelijk in zwaar weer zat, bleek na de scheiding de lucht weer te klaren. Tijdens hun huwelijk hadden zij en haar toenmalige partner duidelijke afspraken vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden en daar hebben zij zich ook altijd aan gehouden. In een emotioneel toch al toch lastig traject kwamen er in ieder geval geen onaangename verrassingen naar voren.
In de praktijk zie ik steeds vaker dat partners niet alleen vooraf, maar ook tijdens hun huwelijk de afspraken die in het verleden zijn gemaakt weer eens toetsen. Het leven loopt over het algemeen vaak anders dan je van tevoren hebt bedacht. Afspraken die voor het huwelijk logisch leken passen nu misschien helemaal niet meer bij je.
Periodiek verrekenbeding
“Alles wat we jaarlijks overhouden zullen we delen.” Op papier staat het heel mooi geschreven. In de praktijk belanden de afspraken ergens onderin een kluisje en wordt er nooit meer naar gekeken. Bij het einde van het huwelijk kan het zijn dat er alsnog verrekend moet worden alsof jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn. En als je elkaar al niet meer zo aardig vindt, kan dit een onaangename discussie worden.
Oudedagsverplichting
Tot uiterlijk 31 december 2019 kon je als directeur- grootaandeelhouder het in de BV opgebouwde pensioen omzetten naar een oudedagsverplichting. Niet alleen voor jou als ondernemer, maar ook voor jouw partner heeft deze omzetting gevolgen. Door een lagere verplichting op de balans is het recht op nabestaandenpensioen lager geworden en als jullie relatie eindigt krijgt jouw partner minder ouderdomspensioen dan voorheen. Jouw partner heeft waarschijnlijk gewoon een handtekening gezet onder een document om het pensioen om te zetten, maar hebben jullie voldoende in de gaten wat de gevolgen zijn? Is het deel wat jouw partner “weggeeft” door jou gecompenseerd? Hebben jullie hier iets over vastgelegd? In de praktijk gebeurt dat weinig, maar als je iets retourneert bij een winkel zeg je ook niet: “Ach, laat maar zitten. Ik hoef het aankoopbedrag niet terug”. Door de afspraken vast te leggen voorkom je in de toekomst mogelijk gedoe. Niet alleen bij echtscheiding, maar ook bij overlijden.
Pensioen bij de werkgever
Wat hebben jullie in de huwelijkse voorwaarden afgesproken over de verdeling van het ouderdoms- en nabestaandenpensioen in het geval van echtscheiding? En past dat nog steeds bij jullie huidige financiële situatie? Als het antwoord hierop nee is, dan kun je de afspraken in de huwelijkse voorwaarden wijzigen. Volgens de wet kan dit ook in het echtscheidingsconvenant worden vastgelegd, maar dan ben je afhankelijk van elkaar in een situatie waarin je wellicht in een emotionele achtbaan vol verdriet en wantrouwen zit.
Nadenken en praten over jullie wensen bij een (echt)scheiding is wellicht confronterend en lastig, toch is het goed om er nu al bij stil te staan. Ga eens met elkaar om de tafel zitten en regel zaken terwijl jullie relatie goed is. Zie de afspraken net als een brandverzekering. Je hoopt er nooit gebruik van te hoeven maken, maar het is o zo fijn dat de verzekering er is als het nodig is. Uit elkaar gaan is al moeilijk genoeg. Laat scheiden geen lijden worden.
Wil je meer weten over onze dienstverlening en hoe wij je bij dit traject kunnen begeleiden? Ik vertel je er graag over.