De flexbranche. De naam zegt het deels al. Het flexibel inzetten van arbeidskrachten binnen een onderneming.

Na twee coronajaren is één ding duidelijk op het gebied van arbeidskrachten. In vrijwel elke sector zijn personeelstekorten waar detacherings- en uitzendbureaus van kunnen profiteren. Desondanks met de huidige groei zijn het aantal beschikbare arbeidskrachten schaars.

Flexbranche

De structureel krappe arbeidsmarkt zet het verdienmodel van veel flex ondernemingen binnen de flexbranche onder druk, doordat volumes steeds moeilijker zijn te realiseren, blijkt uit branche onderzoek van ING. Uit de laatste CBS Conjunctuurenquête blijkt dat bijna twee derde van de ondernemers in de flexbranche last heeft van personeelstekort. Naar verwachting is de arbeidskrapte in Nederland de komende jaren structureel van aard onder meer door vergrijzing. Dit zorgt voor rem op de groei van de flexbranche.

Het CBS registreerde in het eerste kwartaal van 2022 een omzetgroei van 19,2% voor de uitzend- en detacheringsbureaus ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2020, nog net voor de corona uitbraak, bedraagt de groei 16,2%. Binnen deze periode constateerde het CBS dat voornamelijk de grotere uitzend- en detacheringsbureaus profiteerden van de groei binnen de sector.

We hebben in onderstaande tabel op basis van openbare jaarrekeningen een winst- en verliesrekening (procentueel) van een detacherings- en uitzendbureau gepresenteerd. Dit betreft vijf detacherings- en uitzend ondernemingen in de categorie €40 miljoen – €100 miljoen omzet.

De directe personeelskosten worden in de branche zowel in de kostprijs als in de personeelskosten gepresenteerd in de jaarrekening. De brutomarge inclusief de directe personeelskosten is de meest zuivere benadering. Echter door het verschillend presenteren van de directe personeelskosten in de jaarrekening is de brutomarge inclusief personeelskosten, dus inclusief indirecte personeelskosten, het beste te gebruiken voor de vergelijkbaarheid tussen onderneming in deze branche.

Meer weten over de “value drivers” binnen uw onderneming? Lees dan het artikel van Jordy de Jong.

Overnames

Naast het feit dat de flexbranche groeit, kijken wij als Corporate Finance adviseurs ook naar de ontwikkelingen op het gebied van overnames.

Sinds enkele jaren is een consolidatieslag bezig in de flexbranche. Dit betekent dat grotere ondernemingen in de flexbranche de kleinere ondernemingen kopen. Momenteel zijn zowel strategische partijen als investeringsmaatschappijen actief binnen deze markt. Door de aankoop van meerdere ondernemingen kan een synergievoordeel gehaald worden door bijvoorbeeld cross-selling of het verlagen van de overheadkosten ten opzichte van de omzet.

Bent u een ondernemer in de flexbranche en overweegt u om uw onderneming (gedeeltelijk) te verkopen, wilt u juist een onderneming aankopen of wilt u een waardering van uw bedrijf? Wij komen graag met u in contact voor een kennismakingsgesprek. Tijdens het gesprek lichten wij toe wat O-twee Corporate Finance voor u kan betekenen tijdens een verkooptraject, aankooptraject of waardering.

O-twee Corporate Finance heeft veel ervaring in de flexbranche en diverse succesvolle overnametrajecten begeleidt in de flexbranche zoals de overname in mei 2022 van FixedToday door de Zwitserse investeringsmaatschappij Axiom Partner. Zie onderstaande link naar het Financieele Dagblad (FD) artikel over deze overname:

https://fd.nl/bedrijfsleven/1438263/zwitserse-investeerder-lijft-culemborgse-detacheerder-in-pde2cagbH0Ug

Bij O-twee geven wij u de aandacht en bieden de kwaliteit die u nodig heeft om een succesvolle deal te sluiten. Wilt ook successen vieren samen met O-twee Corporate Finance? Plan dan een kennismakingsgesprek in via j.dejong@o-twee.com of bel ons op 06-23970196.