Een vroege start op een tropische dag

Het weerbericht voor vandaag voorspelde een warme, bijna tropische zomerdag. Met dit vooruitzicht heb ik mijn wekker om 05:30 gezet zodat ik vóór mijn werkdag nog even mijn paard Ellastrade kan verzorgen. Vandaag werk ik thuis dus heb ik nog wat extra tijd en stap nog even op voor een ontspannen ochtendrit. Na even lekker gereden te hebben is het rond 9:00 tijd om mijn laptop op te starten en aan de slag te gaan voor O-twee. Deze week ben ik in plaats van met de normale eindejaars-controles bezig met werkzaamheden voor de NOW controles. Dit zijn voor mij nieuwe werkzaamheden wat voor afwisseling in het werk zorgt en leermomenten creëert wat ik zelf erg leuk vind.

Laura Sloof (Blog)

NOW

Aan het eind van de ochtend staat er nog een online meeting met een klant in de agenda. Tijdens deze meeting bespreken we de vragen met betrekking tot de NOW-werkzaamheden. Na afloop van de meeting werk ik de notulen uit zodat er achteraf geen discussie meer kan ontstaan over de gemaakte afspraken.

Na geluncht te hebben in de tuin, ga ik weer aan de slag met de werkzaamheden voor de NOW. Deze controles staan voor voornamelijk in het teken van werkzaamheden met betrekking tot de loonsom en omzet in de meet- en referentie periode. Voor de loonsom gaan wij bijvoorbeeld na of er geen fictieve medewerkers in-dienst zijn getreden. Hoe wij dit controleren? Door onder andere bij de uitbetaling van de salarissen te controleren of bijvoorbeeld de IBAN van de medewerker in de bank overeenkomt met de IBAN in het personeelsdossier. En voor de omzetafgrenzing controleren wij of de omzet wel in de juiste periode is genomen. Is de omzet wel verantwoord in de periode waar de factuur betrekking op heeft? Een voorbeeld waar bij de omzetverantwoording soms mis gaat is bij bedrijven die met abonnementen werken zoals bijvoorbeeld een krant waarbij het abonnement vooruit betaald wordt. De uitgever mag de omzet pas verantwoorden op het moment dat een goed of dienst geleverd is en niet op het moment dat de factuur verzonden is.

Aan het einde van de middag bel ik nog even met mijn collega om door te nemen wat ik vandaag heb gedaan. De belangrijkste punten nemen we even kort door en schieten een afspraak in de agenda om morgen op kantoor nog even de laatste puntjes af te werken. Na de belronde, check ik nog even mijn mail, beantwoord de laatste mails en check of er voor morgen nog afspraken in mijn agenda staan. Daarna sluit ik mijn laptop af en geniet ik nog even van het tropische weer!