Een ervaring rijker of een illusie armer?

Wie veel reist kan veel verhalen. Zo gaat het in mijn werk als vermogensplanner ook. Ik reis vaak met mijn klanten mee op een deel van hun levenspad en zo vul ik mijn rugzak met ervaringen waardoor mijn horizon en blikveld vaak onverwacht worden verbreed. En of je nu een ervaring rijker of een illusie armer bent, het helpt je altijd jezelf verder te ontwikkelen.

Om te voorkomen dat jouw toekomstige nabestaanden een illusie armer worden, deel ik graag een van mijn ervaringen met je.

Nalatenschap en testament

Verdeling van nalatenschap

Onlangs werden mijn collega Karin (fiscalist) en ik ingeschakeld bij de verdeling van een nalatenschap. De langstlevende ouder van twee zussen is overleden en bij het openen van het testament werd de situatie nogal ongemakkelijk. De nalatenschap bleek niet evenredig te zijn verdeeld. De jongste dochter die jarenlang praktisch fulltime mantelzorg heeft verleend kreeg 1/3 deel van de nalatenschap. Haar zus, die nooit naar haar ouders omkeek, ontving 2/3 deel. In dit erfdeel is ook nog eens het ondernemingsvermogen opgenomen met een weliswaar laag, maar bestendig inkomen. En dat terwijl de oudste dochter niets met ondernemen heeft. Deze oudste dochter kan onder voorwaarden gebruik maken van een doorschuifregeling in de inkomstenbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling in de erfbelasting. Met andere woorden: zij betaalt in het meest gunstige geval praktisch geen belasting over haar erfenis.

De zussen zitten bij ons aan tafel en we voelen het verdriet. Ze spreken elkaar niet meer. De jongste dochter is zo vreselijk gekwetst en er is onbegrip over de keuzes in het testament. Mijn vader zei altijd: “Geld, geen hond wil het eten” en inderdaad, het gaat niet zozeer om het geld. Het gaat om teleurstelling, het gevoel hebben niet gewaardeerd te zijn voor alle liefde en zorg die je met overgave hebt gegeven.

De overleden ouder zal een bedoeling hebben gehad met deze keuze in het testament en er is wellicht een hele legitieme reden waarom voor deze verdeling is gekozen. Het kan ook zijn dat het testament in een bepaalde levensfase is opgesteld en er daarna nooit meer naar is gekeken. Is het nog steeds de bedoeling wat er destijds is opgeschreven? De dochters kunnen het echter nooit meer vragen.

Denk na over je testament

Nadenken en praten over de wensen na overlijden is wellicht confronterend en lastig, toch is het goed om er nu al bij stil te staan. Past de inhoud van het testament nog bij je? Bespreek met je kinderen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Misschien zijn ze het er niet mee eens, maar er is tenminste nog een mogelijkheid om vragen te stellen. Zodat ze na je overlijden alleen maar verdrietig hoeven te zijn omdat jij er niet meer bent.