Een dag uit het leven van… Dennis

Dennis de Vries MSc is Junior Adviseur Corporate Finance en sinds 2020 in dienst bij O-twee Corporate Finance. In zijn blog deelt hij een dag uit zijn leven bij O-twee.

Wil jij weten wat voor rol Dennis heeft binnen de organisatie en waar hij energie van krijgt? Lees dan zijn blog: Een dag uit het leven van… Dennis.

Dennis de Vries MSc

Start van de dag

Voordat de dag bij O-twee voor mij begint neem ik mijn to-do lijst even door zodat ik mijn werkzaamheden voor vandaag kan bepalen. Er zijn immers bepaalde opdrachten waarvan de deadline steeds dichterbij komt. Vanaf mijn huis, waar ik sinds kort woon met mijn vriendin, ben ik met de auto binnen 10 minuten op kantoor Dordrecht.

Als ik rond 8 uur op kantoor ben staat het afmaken van een databook voor een financial due diligence, ook wel boekenonderzoek genoemd, op de agenda. Dit houdt in dat ik de jaarrekeningen al heb ingevoerd en de financiële gegevens van de target heb geanalyseerd op basis van de beschikbare data. Deze ochtend neem ik de werktabbladen (een tabblad in Excel) door met Ben, senior-adviseur DD. Bepaalde werktabbladen moeten worden aangevuld of de lay-out dient te worden aangepast zodat het goed wordt gepresenteerd in het due diligence-rapport voor de klant.

Voordat ik de werktabbladen met Ben bespreek, hebben wij om half 9 de wekelijkse CF (Corporate Finance) teambespreking. Tijdens deze korte vergadering (duurt ongeveer een half uurtje) overleggen wij wat de status is per project. Ook Karin Heijkoop is hierbij betrokken als fiscalist binnen O-twee. Zij helpt Corporate Finance bij fiscale vraagstukken. Ook met de vermogensplanner van O-twee, Annelies Ruiterkamp, hebben wij wekelijks contact. Bij Family Services heeft ook klanten die begeleiding nodig hebben bij financieringen of bedrijfsovernames.

Indicatieve waardering

‘s Middags werk ik aan een indicatieve waardering*. Ik bereid de historische jaren voor en maak een grove prognose aan de hand van de trends zodat ik morgen met Jordy, senior adviseur M&A, de cijfers kan bespreken. Ik zorg dat er checks zijn in de historische jaren zodat er geen verschillen zijn met jaarrekeningen uit het verleden. Door de historische jaren te analyseren kunnen wij zien hoe de waarde in de onderneming wordt gecreëerd en waar de ondernemer in de toekomst aan kan werken om de onderneming verkoop-klaar te maken. Om een onderneming verkoop-klaar bestendig te maken adviseren wij bijvoorbeeld om scherper te sturen op werkkapitaal.

Aan het eind van de dag heb ik een netwerk meeting. Ik ga samen met Teun den Ouden, partner van O-twee Corporate Finance, kennismaken met een private-equitypartij. Wellicht kunnen wij een langdurige relatie aangaan door bijvoorbeeld een te koop gevraagde propositie in ons propositie boek te zetten of kunnen we in de toekomst een financial due diligence uitvoeren.

Wat mij motiveert

Waar ik energie van krijg in mijn werkzaamheden is dat ik diverse ondernemingen mag analyseren. Daarnaast is er binnen het team veel kennis en senioriteit aanwezig. Hierdoor leer ik meerdere branches kennen en kan ik mijn vragen neerleggen bij de senior-adviseurs waardoor ik leer hoe bepaalde processen of analyses in een transactie worden uitgevoerd.

Verder daagt O-twee mij uit doordat ik de vrijheid heb binnen het Corporate Finance team. Ik denk na welke analyses er nodig zijn in een due diligence-rapport of informatiememorandum. Elke business kan anders worden gepresenteerd wat maatwerk oplevert per opdrachtgever.

* Lees ook de het artikel ‘Wat is een indicatieve waardering?’ van Jordy de Jong RV – Senior Adviseur M&A bij O-twee Corporate Finance