De waarde van een accountantsverklaring

Zo halverwege maart is het samenstellen en het controleren van de jaarrekeningen weer in volle gang. Voor veel ondernemers zijn de verklaringen, zowel samenstel als controle, het afstrepen van weer een wettelijke verplichting. Onder het motto van ‘daar zijn we weer voor een jaartje vanaf’ en gaan we weer verder met ANDERE belangrijke zaken die spelen in de onderneming. Als we de (academische) literatuur mogen geloven komt dit doordat de diensten van de accountant een ‘credence good’ zijn. In deze blog leggen we kort even uit waarom de accountantsverklaringen een ‘credence good’ zijn en wat naar onze mening de waarde van onze verklaring is naast het afstrepen van een verplichting.

accountantsverklaring

Wat zijn ‘credence goods’?

Voordat we gaan kijken naar wat het begrip precies in houdt laten we eerst eens kijken naar twee voorbeelden om het wat te vergemakkelijken.

Voorbeeld 1:     Je bent lekker een dagje aan het wielrennen met een groep vrienden, maar door een ongelukje val je van de fiets in de berm. Je schouder doet toch wel veel pijn dus je besluit om toch even bij de dokter langs te gaan en eindigt in het ziekenhuis voor een echo. De arts geeft aan dat er sprake is van een scheur in de schouderspier en stelt een behandelplan op.

Voorbeeld 2:      De auto is vandaag voor zijn APK weer bij de garage geweest en de monteur geeft aan dat er een onderdeel van de auto gerepareerd moet worden. Na de korte uitleg van de monteur geef je toestemming om de reparatie uit te voeren. Aan het eind van de dag haal je de gerepareerde auto weer op bij de garage.

Deze twee alledaagse situaties hebben op het eerste oog misschien niks gemeen, maar in beide voorbeelden komt naar voren dat er sprake is van ‘credence goods’ bij deze diensten. In voorbeeld 1 stelt de dokter een diagnose en maakt aan de hand daarvan van een behandelplan. Hoe weet een gemiddeld persoon dat deze diagnose en het behandelplan juist zijn? Hetzelfde geldt in de situatie bij de garage. De meeste mensen, of ik in elk geval, hebben onvoldoende verstand van auto’s om daadwerkelijk te kunnen oordelen over het geconstateerde probleem en de reparatie daarvan.

Het probleem van ‘credence goods’ wordt in deze scenario’s al goed duidelijk. Het is moeilijk voor de consument om de kwaliteit van het geleverd goed vast stellen, omdat hier een bepaalde kennis en specialisme voor vereist is. Er is dus sprake tussen informatie asymmetrie tussen de leverancier en de consument. Velen zijn van mening dat er bij de accountantsverklaring ook sprake is van dit informatieverschil, omdat de diensten van een accountant ook moeilijk te beoordelen zijn voor een niet-accountant. Dit gebrek aan informatie bij de klant maakt het voor hen heel moeilijk om de waarde van de diensten van de accountant realistisch te kunnen waarderen.

Wat is dan de waarde van zo’n accountantsverklaring?

Om de asymmetrie toch enigszins te verminderen willen wij hierna wat voorbeelden geven wat volgens ons de waarde van een accountantsverklaring is. Indien nodig hebben wij hier onderscheid gemaakt tussen audit(A), samenstel(S) of beide (B).

Twijfelt u aan de waarde van uw accountantsverklaring, ga dan eens met ons in gesprek. Wij houden van een uitdaging en sparren graag over de toegevoegde waarde die wij kunnen leveren. Daarnaast kan ook uw perspectief helpen bij het verbeteren van onze dienstverlening!