Uw onderneming uitbreiden, sneller laten groeien of starten als ondernemer? Dat kunt u bereiken door een bedrijf over te nemen. Dit begint uiteraard met een goed strategisch plan (bijv. een Buy-and-Build strategie) of business plan. Daarbij is het belangrijk om na te denken wat u met de overname wilt bereiken. Hoe zo’n proces eruit ziet lees je hieronder.

Aankoopbegeleiding

Oriëntatiefase

Wanneer er inzichtelijk is waar een bedrijf aan moet voldoen, wordt er gezocht naar dit bedrijf. Dit wordt gedaan door op internet (bijv. Brookz.nl) te zoeken of er een geschikte onderneming wordt aangeboden. Soms loont het ook om de ambitie uit te spreken binnen het netwerk. Wij kunnen helpen bij het zoeken naar een geschikte overnamekandidaat. Binnen ons uitgebreide netwerk van accountantskantoren, corporate finance kantoren, banken en investeringsmaatschappijen brengen we het zoekprofiel onder de aandacht.

Informatiefase

Als er een geschikte onderneming is gevonden gaat het aankoopproces echt beginnen. De potentiële verkoper verstrekt de informatie over de onderneming, vaak in de vorm van een informatiememorandum. Op basis van deze informatie wordt een verkoopprijs geformuleerd. Wij kunnen een indicatieve waardering opstellen waarmee men een idee krijgt wat een realistische prijs is voor de onderneming. Deze indicatieve waardering geeft houvast over de (verwachte) cijfers die gebruikt kunnen worden om een gedegen indicatieve bieding voor te bereiden.
Door een bieding uit te brengen wordt de interesse concreet. Hierin wordt de aankoopprijs opgenomen en worden de omstandigheden en voorwaarden waarop de bieding is gebaseerd gedefinieerd. Het is belangrijk om de omstandigheden en voorwaarden goed te formuleren, omdat dit de basis is voor de intentieovereenkomst (Letter Of Intent).

Onderhandelingsfase

Na de indicatieve bieding zal de verkoper terugkomen op het voorstel. Wanneer de verkoper het niet eens is met de indicatieve bieding zal de verkoper het bod weigeren of in onderhandeling treden. Komt men na onderhandelen toch tot een compromis dan zal er een intentieovereenkomst (hierna: LOI) worden opgesteld. In de LOI wordt de prijs vastgelegd met de daarbij aanvullende voorwaarden. Tevens worden de aannames toegelicht en op basis van welke informatie het bod is gedaan.

Onderzoeksfase

Om risico’s te mitigeren zullen wij gedurende een Due Diligence onderzoek opzoek gaan naar de welbekende ‘lijken in de kast’ en daarnaast meer inzicht te geven in de onderneming. Deze informatie is gelijk een goed startpunt voor na een transactie.

Financieringsfase

Financiering nodig voor de overname? Let dan goed op de hoeveelheid goodwill die betaald wordt en de terugverdienperiode van de investering. Banken beoordelen de financieringsaanvraag in beginsel op deze twee onderdelen.
Wij adviseren de financieringsaanvraag al tijdens de onderzoeksfase op te starten in verband met de doorlooptijd van de aanvraag bij de banken. Op deze manier blijft het aankoopproces op gang en is de tijd tussen de onderzoeksfase en de afrondingsfase zo kort mogelijk.

Afrondingsfase

Zijn er in het Due Diligence onderzoek geen dealbreakers gevonden en zijn de financieringskansen goed dan kan men richting de afrondingsfase. In deze fase wordt de koopovereenkomst opgesteld. De LOI zoals in de onderhandelingsfase is de basis voor de koopovereenkomst. De koopovereenkomst kan echter afwijken van de LOI op basis van de bevindingen in het Due Diligence onderzoek. Op deze punten zal men dan opnieuw onderhandelen. Tevens kan het zijn dat uit het Due Diligence onderzoek bepaalde risico’s zijn gevonden waarvoor garanties en/of vrijwaringen moeten worden opgenomen.
Zijn beide partijen akkoord met de overeenkomst dan kan een afspraak gemaakt worden bij de notaris. De notaris zorgt voor de akte van levering, het aandeelhoudersregister, de betaling van de koopsom en eventueel aanvullende aktes.
Wordt de onderneming overgenomen middels een activa-passiva transactie dan is het niet verplicht om dit te laten passeren bij de notaris. Een koopovereenkomst volstaat dan voor de overname.

Wat u van ons als adviseur kan verwachten gedurende de aankoopbegeleiding: